Kodu ja Aed

Lugu ilmus mais ajakirjas Tiiu

KASULIK: põhjalik ülevaade karu-, muru- ja neist teistest laukudest 

Janne Põlluaas, ajakiri Tiiu, 6. mai 2020, 15:39
Foto: Kollaaž / iStockphoto
Laukude (Allium) perekonnas on üle 750 liigi. Paljusid liike ja neist aretatud sorte kasvatatakse köögiviljataimedena. Neist paljudel on sedavõrd kenad õied ja lehestik, et sobiksid ka lillepeenrasse silmailuks. Paljud ilutaimedena kasvatatavad laugud on samuti söödavad – iseasi, kas me raatsime!

Laukudele nii iseloomuliku lõhna annavad eeterlikud õlid, mis sisaldavad väävliühendeid. Toidu valmistamisel kasutatakse enamasti värsket lauku, nii säilivad vitamiinid kõige paremini.

Edasi lugemiseks: