Sisustus

Köögi sisustamisel on kasulik rakendada ergonoomilist kolmnurgareeglit 

Dagmar Reinolt, 24. juuli 2019, 10:33
KöökFoto: tootefoto
Enamikus Eesti kodudes on köök kodu südameks, kus pere päeva lõppedes koguneb või kus võetakse külalisi vastu. Ometi kipuvad Eesti köögid olema üsna väikesed, mis muudab köögi sisustamise väljakutseks. Kuidas sisustada kööki taskukohaselt ning jätkusuutlikult?

KöökFoto: tootefoto

IKEA sisekujundaja Baiba Freija sõnul on köögi sisustamisel kõige olulisem meeles pidada mugavust. “Kuna köögi sisustust tihti ei vahetata, tuleb võtta aega ning mõelda hoolikalt läbi kuhu ja kuidas kõik sobitada. Selleks on parim kujutada ette, kuidas köök tulevikus välja näeb ning simuleerida toiduvalmistamist ja poest toodud toidukraami ära panemist,” lausus Freija. Näiteks võiks ette kujutada, kuidas poest toidukotiga saabud, kuhu koti asetad, kus külmkapp peaks olema, kuidas liigud toidu valmistamisel ning kas kapiuksi on mugavam avada vasakule või paremale.

Köögi sisustamisel on kasulik rakendada ka ergonoomilist kolmnurga reeglit. “Esimene nurk köögist peaks olema sisustatud toidukoti ära panekule ning külmkapile, et toodud toidupoolist oleks võimalikult lihtne kappi asetada. Teine nurk kraanikausile ning tööpinnale, kus toimub peamine toidu ettevalmistamine, viimases nurgas aga pliit ja ahi, kus süüa valmistada,” selgitas Freija.

Disainer toob esile, et köögi sisustamisel eristab Balti riike kõikidest teistest Euroopa riikidest asjaolu, et Baltikumis eelistavad inimesed kogu köögi ette planeerida, jätmata ruumi edasisteks muudatusteks. “Teistes Euroopa riikides on inimesed paindlikumad, näiteks kasutavad nad liikuvaid kärusid, köögisaarekesi ning avatud riiuleid, mis aitavad vajadusel kööki ruumi lisada, kuna liigutatavaid lahendusi on lihtne külaliste saabudes köögist eemaldada,” kirjeldas Freija.

KöökFoto: tootefoto

Samuti usub ta, et mida ajatum on köögimööbel, seda parem, kuna siis ei pea kööki iga paari aasta tagant uuendama. 

Baiba Freija märkis, et tavaliselt arvatakse, et köögi sisustamine või uuendamine on üsna kallis ettevõtmine, kuid samas võib vaid 100 euroga anda köögile värskust ning paarisaja euroga suisa uue ilme. “Eelarve koostamisel on oluline meeles pidada, et pool eelarvest tuleks planeerida mööbli soetamisele ning pool kodumasinatele ning köögitarvetele,” lausus Freija.

Rohkem ruumi ja valgust

IKEA sisekujundaja selgitas, et nagu kõikides Balti riikides, on ka Eesti köögid küllaltki väikesed ning tihtilugu puudub piisavalt köögitasapinda ning ladustamisruumi ja õige valguslahendus. “Enamikus köökides on lae keskel ainult üks lamp, kuid samas on ka köögitasapinnal toitu ette valmistades valgustust vaja,” ütles Freija, lisades, et tasapinnale saab valgustust hõlpsasti lisada ülemiste köögikappide alla. Samuti saab kööki õdusust lisada paigutades LED-tulesid alumiste kappide ääre ja põranda vahele.

KöökFoto: tootefoto

 Asjade paigutust saab kahekordistada

Asjade paigutamiseks saab ladustamisruumi hõlpsasti kahekordistada seinasüsteemidega, kuhu on võimalik riputada erinevaid köögitarbeid nagu nuge, vispli või kulbi, kasvatada maitsetaimi või paigutada väiksemaid potte ning panne. “Need seinasüsteemid on ka igati taskukohased, kus hinnad algavad vaid 1,49 eurost ning neid saab kasutada absoluutselt igas köögis. Koos köögikappide ja sahtlitega on seeläbi võimalik ladustamisruumi suurendada suisa ühe kolmandiku võrra. Samuti annavad taolised lahendused köögile parema funktsionaalsuse ning kaasaegse välimuse,” märkis Freija. Ta rõhutas, et mida vähem lebavad köögitarbed köögitasapinnal, seda praktilisem köök on.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
dagmar.reinolt@kodukiri.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee