Kodu ja Aed

Vitamiinirohke kõrvits tugevdab immuunsust ja aitab kaalu alandada (3)

Therese-Liise Aasma, 31. oktoober 2019, 05:30
Kõrvits, mida botaanikas kutsutakse marjaks, on üks armastatumaid sügisesi aiasaadusi.Foto: Josh Couch / Unsplash
Kõrvits, mida botaanikas kutsutakse marjaks, on üks armastatumaid sügisesi aiasaadusi. See maitseb hästi ega vaja peaaegu üldse hoolt. Kasuta nüüd, kõrvitsahooajal võimalust ja tarbi kõrvitsat nii sees- kui ka välispidiselt. Nõnda astud saabuvale pimedusele vastu tugevamana.

Kõrvitsa (Cucurbita) pere konda kuulub 13 liiki, kuid sorte eksisteerib maailmas ligi 800. Erinevate sortide vilja välimus varieerub seinast seina. Näiteks ainuüksi nende suurus ulatub 50grammistest ilukõrvitsatest kuni 600kilogrammiste rekordkõrvitsateni. Leidub nii ovaalseid kui ka pirnikujulisi, oranže, kollaseid, rohelisi ja peaaegu mustigi vilju.

Maailmas üks armastatumaid kõrvitsasorte on magusa maitse ja pika säilivusajaga Jaapanist pärit väikesemõõduline Hokkaido kõrvits (Cucurbita maxima). Hokkaido kõrval on suurepäraste maitseomaduste pärast hinnas ka muskaatkõrvits, millel, nagu nimigi ütleb, on meeldiv muskaati meenutav aroom. Muskaatkõrvitsa viljad on väga soojalembesed ja vajavad pikemat kasvuaega kui teised sordid.

Põnevaid sorte

  • ‘Spaghetti’ on rohekasvalge värvusega ja spagetiga sarnaneva viljalihaga sort.
  • Taldrikkõrvits ehk patisson on omapärase lainelise servaga valgete või kollaste viljadega väike kõrvits.
  • Pirnikujuline keegelkõrvits ‘Early Butternut’ on üks tavalisemaid kaubanduses müüdavaid sorte.
  • Käsnkõrvitsast saab aga teha looduslikke svamme.
  • Aafrikast pärit pudelkõrvitsast ehk kalebassist meisterdatakse tarbeesemeid. Neist kahte viimast kõrvitsasorti on Eesti tingimustes võimalik kasvatada vaid katteloori all või kasvuhoones.

Kõrvitsa perekonda kuulub 13 liiki, kuid sorte eksisteerib maailmas ligi 800.Foto: Josh Wilburne / Unsplash

Samal teemal

Mida kõrvits sisaldab?
Kõrvits sisaldab suurel hulgal kiudained, vitamiine ja mineraalaineid nagu kaalium, magneesium ja raud. Peale selle on kõrvitsas palju C-, E- ja K-vitamiini ning foolhapet, samuti olulist antioksüdanti beetakaroteeni, mis viljalihale iseloomuliku värvuse annab.

Kasulik vili
Kõrvits mõjub süües kergelt lahtistavalt, puhastab organismi ja rahustab. Samuti aitab kalorivaene kõrvits kaasa kaalu alandamisele, nimelt on 100 g kõrvitsas kõigest 25 kilokalorit ning sarnaselt meloni ja kurgiga sisaldab vili 90% ulatuses vett. Seetõttu leevendab kõrvits ka mao- ja soolestikuvaevusi ning neerudega seotud probleeme. Hiina meditsiinis teatakse kõrvitsat aga kui hingamisteedehaiguste leevendajat.

Tänu antioksüdandi beetakaroteeni sisaldusele kaitseb kõrvits keharakke vabade radikaalide eest, tugevdab immuunsust ja mõjub põletikuvastaselt. Kõrvitsaseemnetes sisalduvad sekundaarsed taimsed ained peaksid olema võimelised alandama organismis halva kolesterooli taset. Seemnetes olev aminohape trüptofaan aga mõjub tujutõstvalt. Nimelt võtab too aine osa õnnehormooni serotoniini tootmisest, nii et võid süüa päevas peotäie kõrvitsaseemneid kui looduslikke antidepressante, ja nautida hommikust õhtuni naeratust oma näol.

Kalorivaene kõrvits aitab kaasa kaalu alandamisele, nimelt on 100 g kõrvitsas kõigest 25 kilokalorit ning sarnaselt meloni ja kurgiga sisaldab vili 90% ulatuses vett.Foto: Aaron Burden / Unsplash

Uskumatult vana taim
Kõrvitsa ajalugu ulatub peaaegu põllumajanduse algusaegadesse, 8000–10 000 aastat e.m.a., mil kõrvits Kesk- ja Lõuna-Ameerikas kodustati. Euroopasse jõudsid esimesed kõrvitsaseemned arvatavasti 16. sajandil Kolumbusega, misjärel sai ka siin alguse maailma põliselanike ühe lemmikkultuurtaime võidukäik.

Ameerika põlisrahvad kasutasid peaaegu kõiki kõrvitsataime osi. Lehtede ja kõrvitsamahlaga leevendati haavu ning põletusi, seemned aitasid erituselunditega seotud hädade korral ja viljaliha söödi seedeprobleemidega. Ka Uus-Meremaa põlisrahvas maoorid on kõrvitsat kaua kasvatanud ja kasutanud. Nad küpsetasid kõrvitsat maa sisse kaevatud kividega polsterdatud ahjudes. Praegu on kõrvits laialdaselt kasutusel nii toidu-, ravimi- kui ka kosmeetikatööstuses.

Kõrvitsa mitu nime
Kõrvitsal on eesti keele murrakutes palju nimesid: korvits, kirbits, kurvitsa, kürvits, kõrnits, kürbiss või kirmits. Eesti keelde on sõna sulandunud saksa keele kaudu (saksa k der Kürbis).